Google Chrome face ceva in privinta acelor site-uril web care intreaba in mod constant utilizatorii daca isi doresc sa primeasca notificari, dezactivand automat solicitarile bazate pe istoricul unei persoane. La urmatoarea versiune a browserului sau Chrome, Google va lansa un model de invatare automata, care sa fie capabil sa prezica preferintele de navigare ale unui utilizator (desigur, in baza alegerilor pe care acesta le-a facut atunci cand vine vorba sa accepte cookie-uri sau notificari din partea acestor site-uri), au declarat reprezentantii companiei intr-o postare pe blog in cursul zilei de joi. Google a spus ca predictiile modelului ML vor fi in intregime pe dispozitiv, indiferent daca acesta este un smartphone sau un calculator personal.

Aceasta va face parte din obiectivul Google de a face navigarea pe web o experienta mai neintrerupta, cel putin potrivit declaratiilor pe care le-a dat compania in acest sens. Astfel, aceasta mutare se leaga, in mare parte, de obiectivul general al companiei de a folosi inteligenta artificiala pentru a imbunatati experiența utilizatorului si a realiza „calcularea ambientala” sau ideea in care tehnologia devine atat de intuitiva incat se imbina in fundal. Unele dintre obiectivele Google privind inteligența artificiala si computerul ambiental au fost prezentate la summit-ul dezvoltatorilor I/O de luna trecuta, iar compania are planuri mari in legatura cu aceste lucruri pe care le considera esentiale pentru a imbunatati experienta unui utilizator in momentul in care acesta navigheaza pe internet. Experiența de navigare mai silențioasa pe care o va implementa Google se aplica notificărilor in general, intrucat sunt acele o gramada de site-uri web care isi doresc sa acapareze oarecum controlul atunci cand vine vorba despre notificarile pe care le trimit in browser sau pe pagina principala a desktop-ului lor in cazul in care folosesc calculatorul. Astfel, utilizatorii vor avea in continuare control pentru a anula predictiile si pot implementa notificari doar in cazul in care isi doresc acest lucru.

Prin utilizarea ML, cei de la Google isi doresc ca Chrome sa se adapteze la setarile unui utilizator in moduri mai specifice, mai ales avand in vedere faptul ca gigantul tech cunoaste in mare parte istoricul tau web (uneori is in situatia in care acesta este oprit pentru ca na, datele se colecteaza indiferent de acest lucru) destul de bine incat sa poata faca preziceri in privinta deciziilor pe care le vei lua. Si astfel sa blocheze de la sine ferestrele de pe site-urile care iti cer notificari cand tu ai lasat de inteles foarte clar ca nu iti doresti sa iti apara acest tip de notificari prin intermediul frecventei cu care le-ai refuzat oricand a fost necesar. Google detaliaza un exemplu in care o persoana mananca cereale dimineata, cu lingura intr-o mana, si cu telefonul in cealalta (sper ca este doar un exemplu abstract, pentru ca daca o persoana face asa ceva in realitate, inseamna ca nu are viata). In acest caz, o persoana ar putea cauta mai degraba cu vocea decat cu tastatura de pe ecran. In timpul micului dejun, Chrome ar putea inlocui automat butonul de cautare cu o pictograma de microfon. Google a spus ca aceasta caracteristica poate fi personalizata manual odata ce se lanseaza.

Chrome va primi si funcții suplimentare bazate pe ML. In Journeys, o functie Chrome care ii ajuta pe utilizatori sa-si retraga istoricul de navigare online, ML ii poate ajuta mai usor pe utilizatori sa reia de unde au ramas. ML in Chrome va permite, de asemenea, site-urilor web sa apara automat mai des in limba preferată a unei persoane. Contactati de publicatii din presa americana pentru comentarii, cei de la Google au refuzat astfel de solicitari.