China exploateaza modul in care funcționeaza motoarele de cautare pentru a influenta opinia publica din afara tarii, așezand povesti publicate de stat (si posibil manipulate in asa fel incat adevarul este complet distorsionat) despre detentia musulmanilor uiguri si originile coronavirusului in fruntea cautarilor Google, YouTube si Bing. De ce? Pentru a oferi o reputatie mai buna in lume acestei tari care se confrunta cu o multime de controverse, mai ales cu o organizatie numita Human Rights Watch (numele e destul de self-explanatory).. Intr-un raport publicat vineri, cercetatorii de la Brookings Institution si Alliance for Securing Democracy au descoperit ca sursele chineze ajung in mod constant in fruntea rezultatelor cautarii pentru „Xinjiang”, o parte din vestul Chinei formata din minoritatea uigura. In momentul in care cei de la Brookings au compilat date zilnice pe parcursul a 120 de zile, 12 termeni legati de Xinjiang au returnat continut venit din partea unor surse apartinand presei de stat chinezesti in primele 10 rezultate in 88% din cautarile de pe Google Search and News, Bing Search and News si YouTube. O parte din acest continut a varuit asimilarea fortata de catre China a uigurilor, o epurare etnica pe care Departamentul de Stat al SUA a numit-o “crima împotriva umanitatii”.

Cautarile pentru Fort Detrick, o baza militara din Maryland, care a fost centrul programului de arme biologice al SUA de la începutul anilor 1940 pana la sfarsitul anilor 1960, returneaza un volum mare de propaganda chineză care promoveaza naratiuni conspirative despre instalatia ca fiind sursa reala a focarului de coronavirus care a tinut inchisa o planeta intreaga, conform raportului. Pe YouTube, arata raportul, cautarile pe Fort Detrick „au returnat in mod regulat continut susținut de stat, cu 619 observatii de videoclipuri de la institutiile media de stat chinezesti care apar in top 10”. Sunt canale de YouTube ale institutiilor media chinezesti care nu apar si in China, este cel mai ironic lucru posibil atunci cand vine vorba despre o ironie buna. 

Cautarea Google si YouTube sunt interzise in China. Bing de la Microsoft opereaza in China, dar suspenda unele elemente ale serviciului pentru a respecta legile tarii. Strategia Chinei pentru motoarele de cautare indica faptul ca este dispusa sa foloseasca instrumente occidentale pentru a influenta audienta din afara tarii. Raportul spune ca tactica se potriveste cu limbajul dur al diplomaților „razboinici-lupi” ai Chinei, care folosesc un limbaj brusc pentru a impinge punctele de discutie ale tarii. Tacticile Chinei urmăresc „afirmarea dominatiei narative” prin „propaganda externa care vizeaza publicul strain”, potrivit raportului. Manipularea opiniei publice din tarile libere chiar in modul in care sunt obisnuiti la ei in comunism, extraordinar.  

„Problema este ca mass-media de stat chineza, care nu este cu adevarat datorata de constrangerile de resurse sau de feedback-ul publicului, poate produce un volum mare de propaganda asupra unei conspiratii pe care doreste sa o promoveze”, a spus Jessica Brandt, un cercetator Brookings care studiaza legatura dintre guvernele autoritare si internet. Volumul mare de material face mai usor pentru editorii chinezi sa profite de modul in care functioneaza cautarea pentru a promova continut nou, a spus Brandt.

Ned Adriance, manager de comunicare politică la Google, a declarat ca gigantul incearca sa „combata operatiunile coordonate de influenta si cenzura”, echilibrand in acelasi timp libertatea de exprimare. Unele cuvinte cheie utilizate in studiu au fost termeni mai putin obisnuiti, ceea ce ar putea explica de ce sursele de stat chineze au fost primele in rezultate, a spus Google. Microsoft, care a remediat recent o eroare care a aplicat o cenzura politica chineza pentru cautari in America de Nord, a declarat ca examineaza raportul.