Razboiul din Ucraina inca este in plina desfasurare, in special in estul si sudul tarii. Asta dupa ce fortele rusesti au suferit o infrangere coplesitoare in fata rezistentei ucrainiene in ofensiva impotriva Kievului si au fost fortati sa se retraga din cauza numarului prea mare de pierderi, dar si a problemelor de logistica si a pierderii de echipament. In acelasi timp in care erau sub asediu in nord, ucrainienii si-au permis sa lanseze si atacuri pe teritoriu rusesc, cum s-a intamplat cu Millervo sau cu Belgograd. Cu toate acestea, cum spuneam, faptul ca rusii s-au retras din nordul tarii le ofera posibilitatea de a se concentra mai mult pe estul si sudul tarii, iar asediul Mariupolului continua in timp ce fortele rusesti sustin ca ar fi reusit sa preia orasul (fara a reusi sa invinga ultimele bastioane ale rezistentei ucrainiene in orasul de la malul Marii Negre). Astfel, cei de la BBC au luat interviu unuia dintre ultimii aparatori ucraineni din Mariupol, care a declarat pentru publicatia britanica detalii despre otelariile asediate, care sunt in mare parte distruse deasupra solului, iar civilii sunt prinsi sub cladirile prabusite ale orasului.

Vorbind de la uzina Azovstal – ultima parte a Mariupolului care nu este sub controlul Rusiei – Svyatoslav Palamar de la controversatul regiment Azov a spus ca aparatorii au respins valuri de atacuri rusesti. „Intotdeauna spun ca atata timp cat suntem aici, Mariupol ramane sub controlul Ucrainei”, a spus el. Batalionul Azov fiind regimentul care a readus Mariupolul sub controlul fortelor ucrainiene in lupta impotriva separatistilor Republicii Populare Donetsk in 2014, in momentul in care a inceput razboiul din Donbas dintre ucrainieni si fortele separatiste rusesti, sustinute de catre regimul de la Kremlin. In timp, acest razboi a escaladat, transformandu-se intr-un conflict intre Ucraina si Rusia, in urma invaziei din 24 februarie.

Anterior, Putin anulase un atac rus asupra otelariilor – un labirint de tuneluri si ateliere – si a ordonat trupelor sale sa-l sigileze. “Blocati aceasta zona industriala, astfel incat sa nu poata trece o musca”, a spus el. O mare parte din Mariupol a fost distrus in saptamanile de bombardament rusesc intens, dar si in timpul luptor de strada ce s-au desfasurat la capacitate intensa in orasul asediat de catre fortele rusesti de la inceputul razboiului pana in prezent. Capturarea portului de pe malul Marii Azov este un obiectiv cheie de razboi al Rusiei și ar elibera mai multe trupe pentru a se alatura ofensivei rusesti in Donbas, regiunea controlata in cea mai mare parte de separatistii ce isi doresc independenta (sau mai degraba unirea cu Rusia).

Capitanul Palamar a spus ca rusii au tras asupra fabricii de otel de pe nave de razboi si au aruncat asupra ei bombe „de distrugere a buncarelor”. Cei de la BBC, care s-au ocupat atent de examinarea acestui caz, nu au putut sa verifice niciunul dintre aceste informatii. Dar se potriveste cu marturia de la inceputul acestei saptamani a unui comandant marin ucrainean, de asemenea, in otelarie, care a spus ca luptatorii erau depasiti numeric si ca vor ramane fara provizii. “Toate cladirile de pe teritoriul Azovstal sunt practic distruse. Arunca bombe grele, bombe care distrug buncarele care provoaca distrugeri uriase. Avem raniti si morti in interiorul buncarelor. Unii civili raman prinsi sub cladirile prabusite”, a spus capitanul Palamar in legatura cu situatia din oras in momentul de fata. Intrebat cati aparatori ucraineni au ramas la Mariupol, capitanul Palamar a raspuns simplu „suficienti pentru a respinge atacurile”. El a spus ca civilii se aflau in locatii separate, departe de luptatori.