De aproape o luna, Ucraina se confrunta cu invazia trupelor rusesti pe teritoriul sau. Invazie care, deocamdata, stagneaza pe toate fronturile, dupa ce rusii au reusit sa avanseze mai mult in sud, unde au ocupat destul de mult teritoriu incat sa lege regiunea separatista Donbas de peninsula Crimeea, pe care au ocupat-o in 2014. Acesta a fost maximul ca avans pe care l-au putut face trupele rusesti, bataliile din nord fiind mult mai dificile. Astfel, se dau lupte acerbe pentru orase cheie precum Kiev sau Harkov, in timp ce bombardamente au inceput si in vestul Ucrainei, zona care a fost cea mai putin afectata de razboi pana in momentul de fata. In aceste conditii, desi Ucraina reuseste sa-si apere principalele orase, iar Kievul nu a cazut dupa 23 de zile de la inceperea invaziei, statul est-european este puternic afectat de acest razboi, avand majoritatea oraselor principale distruse, mare parte din populatie in exil si, pentru cei ramasi, constanta amenintare a mortii prin simplul fapt ca stau in casele lor, pentru ca nu se stie cand ar putea fi loviti de o racheta ruseasca. Rusii nu au avut absolut nici o problema atunci cand a fost vorba de a transforma civilii in victime, lansand coridoare umanitare pentru refugati, coridioare pe care le-au bombardat ulterior. Este o situatie extrem de dificila. In aceste conditii, ucrainienii folosesc social media sa prezinte invazia Rusiei fara propaganda si sa construiasca sprijin pentru apararea Ucrainei.

Din biroul sau dintr-un Kiev incojurat de convoaie intregi de soldati rusi, presedintele ucrainean Volodymyr Zelenski inregistreaza pe telefonul sau un videoclip in stil selfie. Clipul, unul dintre multele inregistrate de Zelenski de cand Rusia i-a invadat tara pe 24 februarie, face parte din efortul liderului epuizat, dar sfidator, de a-si mobiliza tara asediata. Videoclipul, filmat mai degraba in peisaj decat in ​​modul portret mai obisnuit, ofera spectatorilor un camp vizual larg, care include usile si holurile ornamentate prin care trece Zelenski. Purtand un hanorac verde, Zelenski se muta dintr-o camera in alta, si asta cu un scop. Pe masura ce intra intr-o alta camera, peisajul se schimba subtil. Presedintele este inregistrat pe o altă camera, probabil echipata cu un obiectiv profesional. Deoarece selfie-ul lui a fost in modul peisaj, niciun salt socant nu distrage spectatorul.

„Știti, obisnuiam sa spunem „Luni este o zi grea””, spune carismaticul presedinte de pe un birou flancat de steaguri ucrainiene, evocand patriotismul in aceste vremuri grele pe care le duce tara pe care o conduce. „Este un razboi in tara asta, asa ca fiecare zi este luni”.

Magnetismul lui Zelenski, mereu prezent in videoclipurile cu selfie-uri inregistrate pe strazile din Kiev, a stralucit din nou miercuri, cand presedintele Ucrainei a facut apel la Congresul SUA pentru mai multa asistenta. Prezenta sa constanta, in special pe retelele de socializare, exemplifica priceperea guvernului ucrainean in a transmite mesajul sau atat cetatenilor tarii, cat si lumii in general. De la CNN la Reddit, situatia din Ucraina este prezenta pe toate platfomele media si retelele de socializare posibile, modeland felul in care lumea vede razboiul ordonat de Putin. Analiștii spun ca expertiza guvernului ucrainean in modelarea mesajului sau prin intermediul retelelor sociale — pe langa videoclipuri, tweeturi si meme-uri — l-a ajutat sa obtina sprijinul tarilor din intreaga lume.

De la atacul Rusiei, pe care Zelensky l-a descris drept un „razboi impotriva intregii Europe”, peste 3 milioane de ucraineni au fugit din tara. Armata Rusiei a bombardat orase ucrainene, dar si alte tinte. Cifrele sunt greu de gasit, dar oficialii americani estimeaza ca zeci mii de ucraineni si rusi au fost ucisi pana in momentul de fata.