Poate aplicatia indiana de microblogging Koo sa invinga Twitter? Acesta este, cu siguranta obiectivul, potrivit co-fondatorului Mayank Bidawatka, care spune ca se asteapta ca platforma de socializare sa depaseasca un numar de 25 de milioane de utilizatori Twitter din India in acest an. Mai ales ca distanta nu e una mare, Koo atingand 20 de milioane de descarcari in India la sfarsitul anului 2021.

„Suntem acum disponibili in 10 limbi, inclusiv engleza. Anul acesta ne-am dori sa acoperim toate cele 22 de limbi oficiale ale Indiei”, a declarat el pentru BBC la sediul companiei din orasul sudic Bangalore, un hub tehnologic. Koo a fost aruncat in lumina reflectoarelor anul trecut ca o alternativa la Twitter, pe fondul unei dispute intre guvernul indian si platforma de microblogging din Statele Unite. Guvernul premierului Narendra Modi a cerut platformei sa blocheze anumite conturi – Twitter s-a conformat initial, insa apoi le-a restaurat, invocand „justificare insuficienta”. Confruntarea a continuat in timp ce guvernul a amenintat cu actiuni legale impotriva angajatilor companiei din India. Aceasta a fost in plus fata de o disputa in curs cu privire la noile reguli digitale, dezbatere ce a starnit ingrijorari in ceea ce priveste libertatea de exprimare si confidentialitatea. WhatsApp a dat in judecata guvernul, spunand ca regulile il vor forta sa incalce protecția vietii private.

Suparati de sfidarea Twitter si de presupusa nerespectare a regulilor digitale, o serie de ministri si parlamentari din cadrul Partidului Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi au migrat la Koo peste noapte. Domnul Modi, ce are o multime de urmăritori pe Twitter, a ramas pe platforma americana. Koo, care se adreseaza in principal utilizatorilor care nu sunt englezi din India, a fost lansat la inceputul anului 2020. S-a extins în Nigeria in 2021, in momentul in care tara africana a suspendat Twitter pe teritoriul sau. Acum vrea sa ajunga la 100 de milioane de utilizatori pana la sfarsitul anului 2022.

Domnul Bidawatka a fondat Koo impreuna cu Aparmeya Radhakrishna, un investitor si antreprenor, a carui afacere, TaxiForSure, a fost achizitionata de compania indiana Ola pentru 200 de milioane de dolari (147 de milioane de lire sterline) in 2015. Cei doi conduc si Vokal, o platforma de imbunatatire a cunostiintelor de limba indiana. Limbi. De anul trecut, Koo a inceput sa atraga pe platforma sa jucatori de cricket si vedete de la Bollywood – si se asteapta ca numarul de conturi, care acum sunt 5.000, sa se tripleze pana la sfarsitul anului. Dar este, de asemenea, acuzat ca amplificat propaganda guvernamentala si ca a lasat necontrolat discursul instigator la ura impotriva musulmanilor.

Rețelele de socializare au devenit un alt camp de lupta intr-o Indie puternic polarizata – iar sustinatorii partidului nationalist hindus BJP au fost acuzati de multa vreme ca i-au trollat necrutator pe cei care sunt vazuti ca critici sau oponenti ai lui Modi. Regulile Koo interzic in mod explicit discursurile instigatoare la ura si conținutul discriminatoriu sau ofensator. Dar cu toate acestea, atat de multe astfel de postari sunt generate in fiecare secunda, incat monitorizarea tuturor este o sarcina extrem de dificila, la fel cum este cazul si pentru alte platforme de social media, inclusiv Twitter.

Domnul Bidawatka spune ca problema trebuie rezolvata folosind tehnologia mai degraba decat moderatori umani si prin implicarea comunitatii de utilizatori pentru a semnala postarile pe care acestia le considera toxice. El spune ca exista „multi oameni din BJP” pe Koo, dar nu este de acord ca este o camera de ecou a vocilor anti-liberale, inclinate spre dreapta. El adauga ca aplicatia gazduieste lideri de opoziție din alte 19 partide, inclusiv sefi din principalul partid de opoziție, Congresul.