Google le-a transmis angajatilor din SUA ca cei care nu respecta politicile companiei privind vaccinurile isi vor pierde, in cele din urma, locurile de munca. O nota interna, obținuta de catre publicatia americana CNBC, infatiseaza conducerea companiei transmitand personalului ca trebuie sa incarce documente care sa ateste starea de vaccinare. Cei care nu au facut-o vor fi pusi in concediu fara plata si, ulterior, concediati, in cazul in care nu se vor vaccina pe durata concediului. Cei de la Google au facut presiuni pentru o eventuala revenire la birou – care a fost amanata in mod repetat – si se asteapta ca cei care participa la munca in office sa fie vaccinati. In momentul in care cei de la BBC au intrat in legatura cu reprezentanti ai gigantului motor de cautare, Google nu a negat acuratetea raportului canalului de stiri din SUA cu privire la nota interna. Un purtator de cuvant al companiei a declarat: „Asa cum am afirmat anterior, cerintele noastre de vaccinare sunt una dintre cele mai importante moduri prin care ne putem mentine forta de munca in siguranta si sa ne menținem serviciile in functiune. Ne angajam sa facem tot posibilul pentru a ajuta angajatii nostri care se pot vaccina sa faca acest lucru si suntem fermi in privinta politicii noastre de vaccinare”.

Raportul CNBC spunea ca nota, trimisa la inceputul acestui an, le spunea angajatilor ca au avut pana la 3 decembrie sa trimita celor de la Google dovada vaccinarii sau sa solicite o scutire din motive medicale sau religioase. Cei care nu au facut acest lucru pana la 18 ianuarie (care practic mai au doua zile) vor fi pusi in „concediu administrativ platit” timp de 30 de zile, se spune in memoriu, urmat de concediu fara plata de pana la sase luni. Dupa acea perioada de „concediu personal fara plata” isi vor pierde locul de munca.

Masuri obligatorii

Munca la birou este o problema amestecata in randul giganților tech si complicata de reglementarile americane si de un scenariu care se schimba rapid, in mod repetat. Administratia SUA pentru Securitate si Sanatate a transmis tuturor angajatorilor cu 100 sau mai multi angajați ca trebuie sa se asigure ca fiecare dintre lucratorii este fie vaccinat, fie testat pentru Covid-19 o data pe saptamana – o miscare pe care Google a indicat ca ar acoperi aproape toate rolurile la companie. Aceasta trebuia sa intre in vigoare pe 4 ianuarie, dar a fost contestata rapid in instanta si a fost suspendata in asteptarea unei hotarari judecatoresti.

Cu toate acestea, Google a spus in iulie ca oricine lucreaza la birou ar trebui sa fie vaccinat, nu doar testat. Cei care au – sau sunt capabili sa gaseasca – un rol 100% de lucru la distanta nu sunt afectati de aceasta regula. Desi aceasta nu ar urma sa fie intocmai o optiune, pentru ca cei de la Google au spus si ca se asteapta ca majoritatea angajaților sa fie la birou cel putin trei zile pe saptamana, in loc sa continue sa lucreze de acasa. De asemenea, au spus ca vor reduce salariile angajatilor americani care continua sa lucreze de la distanta.

Alte firme de tehnologie au o abordare diferita

In mai, Twitter a spus ca personalul ar putea lucra de acasa „pentru totdeauna” – cu cateva avertismente cu privire la rolurile potrivite. Luna imediat urmatoare, Facebook le-a urmat exemplul, spunand ca angajatii ar putea solicita sa continue lucrul de acasa dupa ce restrictiile Covid au fost ridicate. Microsoft a facut, de asemenea, munca de la distanta o optiune permanenta.

Apple, ca si Google, a spus ca se asteapta ca angajatii sa fie la birou cel putin trei zile pe saptamana – o miscare care a dus la o rezistenta puternica din partea unor angajați.