Oamenii ar trebui sa primeasca vaccinurile COVID-19 de la Pfizer sau Moderna in loc de cele de la Johnson & Johnson, au recomandat cei de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, in cursul zilei de joi. Noua recomandare a urmat dupa un vot al unui comitet de oameni de stiinta si medici care a oferit indrumari CDC pentru a spune ca agenția ar trebui sa „prefere” vaccinurile ARNm (Pfizer si Moderna) fata de cele Johnson & Johnson. Votul s-a bazat pe preocuparile tot mai mari cu privire la o tulburare de coagulare a sangelui, rara dar periculoasa, care poate aparea in decurs de trei saptamani de la administrarea Johnson & Johnson. Astfel de cazuri au fost raportate inclusiv in Romania, in anumite randuri, desi la noi in tara tentatia de a te vaccina cu Johnson e mult mai mare, deoarece nu trebuie sa ai administrata decat o singura doza pentru a putea primi certificatul verde; pe cand la Pfeizer sau Moderna trebuie sa ai trei doze pana primesti un certificat permanent, cel temporar expirand dupa o anumita perioada de timp. Si se mai mira unii de faptul ca in Romania campania anti-vaccinare a fost un esec considerabil si numerele au fost umflate artificial pana cand a ajuns tara in zona rosie. Rezultatul era absolut previzibil. 

Membrii comitetului respectiv au descoperit ca, avand in vedere siguranta si disponibilitatea larga a celorlalte vaccinuri din SUA si severitatea efectelor secundare rare observate cu vaccinul Johnson & Johnson, CDC ar trebui sa „prefere” ca populatia sa fie vaccinata cu Pfizer sau Moderna in loc de Johnson. Intr-un comunicat emis in cursul zilei de joi, cei de la Johnson & Johnson au declarat ca compania „ramane increzatoare in profilul general pozitiv beneficiu-risc al vaccinului sau impotriva COVID-19”. 

„Siguranța și bunastarea celor care folosesc vaccinul Johnson & Johnson continua sa fie prioritatea noastra numarul unu”, a declarat Dr. Mathai Mammen, seful global al departamentului de cercetare si dezvoltare al companiei, in comunicat. „Apreciem discutia de astazi si asteptam cu nerabdare sa lucram cu CDC la urmatorii pasi [n.r. pentru perfectionarea vaccinului]”.

Informatiile actualizate la reuniunea CDC au constatat ca tulburarea de coagulare a sangelui asociata cu vaccinul Johnson a avut loc mai frecvent si in mai multe categorii demografice si grupe de varsta decat cele raportate anterior (desi este unul inca foarte rar in general — 54 de cazuri raportate pana în august, din de aproximativ 16 milioane de oameni care s-au vaccinat cu Johnson in Statele Unite). Femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani au cel mai mare risc (aproximativ 1 din 100.000 de doze de J&J). Noua persoane au murit in SUA din cauza tulburarii de coagulare a sangelui, potrivit prezentarii CDC, iar toate cazurile au avut nevoie de spitalizare dupa administrarea vaccinului. Astfel, conform statisticii, aproximativ 15% dintre persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare, sau unul din sapte, vor muri, conform unui raport al celor de la Food and Drug Administration.

Johnson este utilizat pe scara larga in tarile cu venituri mici si medii — de multe ori ca singurul vaccin disponibil. Nu si in Romania, unde mai mult gasesti Pfeizer decat orice alt vaccin, dar este o chestiune valabila pentru multe tari mai mici, precum cele din lumea a treia. Astfel, in timp ce in America sunt eforturi ca din ce in ce mai multi oameni sa fie vaccinati, doar 7.6% din populatia tarilor cu venituri mici a primit o doza de vaccin COVID-19, potrivit raportului Our World in Data in legatura cu acest subiect.