Site-ul de campanie al presedintelui american in-exercitiu, Donald Trump, a cazut victima unui hack. Scriptul acestui website a fost inlocuit cu mesaje care includeau afirmatii conform carora „majoritatea conversatiilor interne si secrete cu informatii strict clasificate” au fost expuse, „demonstrand ca administratia Trump este implicata in originea virusului corona”. 

”Acest site a fost spart”, a indicat mesajul postat la cateva minute pe pagina donaldjtrump.com. ”Lumea este satula de informatiile false pe care presedintele donald j trump le raspandeste in fiecare zi. Este timpul sa permitem lumii sa afle adevarul. Au fost compromise mai multe dispozitive care au oferit acces deplin lui Trump si rudelor sale, majoritatea conversatiilor interne si secrete cu informatii strict clasificate demonstrand faptul ca guvernul condus de Trump este implicat in originea virusului corona. Avem dovezi care il discrediteaza complet pe domnul Trump ca presedinte, dovedind recordul sau criminal si cooperarea cu actori straini pentru manipularea alegerilor din 2020. Cetatenii Statelor Unite nu au au de ales”, se arata in mesajul postat de hackeri pe pagina principala a site-ului de campanie a presedintelui in-exercitiu.

Acest atac cibernetic vine la mai putin o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale ce vor avea loc in SUA. Succesul acestui hack este surprinzator, totusi, mai ales avand in vedere sumele imense de bani care au fost alocate pentru aceasta campanie electorala, ceea ce ar face ca un hack sa para, cel putin in teorie, imposibil. Asta in conditiile in care masurile de securitate implementate ar trebui sa fie mult mai aspre in aceasta perioada. Partea amuzanta in privinta acestei situatii este faptul ca insusi Trump declarase in urma cu putin timp ca succesul unei astfel de tentative este o posibilitate ce nu ar trebui luata in calcul decat in cazul in care atacatorul are un IQ peste cel al lui Albert Einstein (estimat a fi intre 160 si 180).

”Nimeni nu cade victima hackerilor. Ca sa se intample asta, ai nevoie de cineva cu un IQ de 197, iar el are nevoie de aproximativ 15% din parola ta”, spunea Trump in urma cu putin timp. Declaratia lui Trump poate fi vizionata in cadrul urmatorului link: https://twitter.com/mshelton/status/1318303047647309824 

Purtatorul de cuvant al campaniei lui Trump, Tim Murtaugh, a confirmat atacul intr-un comunicat si a precizat faptul ca autoritatile au deschis investigatii pentru a afla exact sursa atacului. De asemenea, acesta a tinut sa precizeze faptul ca nu au fost vreodata date sensibile expuse riscului de a fi divulgate. “Nu a existat nicio expunere la date sensibile, deoarece niciuna dintre acestea nu este de fapt stocata pe site”, a spus Murtaugh in comunicatul cu pricina.

Donald Trump nu este singura personalitate publica ce a cazut victima unui atac cibernetic. In cadrul lunii iulie, hackerii au spart zeci de conturi publice de Twitter ale unor persoane printre care se numara fostul presedinte american Barack Obama si fondatorul Microsoft, Bill Gates. Trei persoane au fost acuzate pentru presupusele lor roluri in atacurile cibernetice care ar fi  generat acestora peste 100.000 de dolari, a declarat Departamentul de Justitie al SUA.