GPS este sistemul de navigatie creat de catre americani si utilizat in mod (aproape) universal. Singura tara de pana acum care nu utilizeaza GPS este Rusia, care are propriul sau sistem de navigatie, numit GLONASS (Global Navigation Satellite System, sau Sistemul satelit global de navigatie, tradus in romana). Din nou, Rusia vrea sa-si implementeze inclusiv propriile servere de internet, iar o “versiune beta” a RusNet a fost testata la finalul anului trecut. In orice caz, se pare ca si chinezii vor sa urmeze exemplul rusilor si sa renunte la GPS in favoarea propriului sistem de navigatie. Iar acest sistem propriu ar fi aproape gata, conform ultimelor rapoarte pe aceasta tema. De altfel, chinezii s-au ocupat cativa ani buni de dezvoltarea acestui nou sistem. Iar acum, dupa toti acesti ani, directorul proiectului a afirmat, intr-o declaratie recenta pe aceasta tema, ca alternativa chinezeasca la GPS este aproape gata. Aceasta ar urma sa se numeasca BeiDou Navigation Satellite System (BDS) si urmeaza sa fie complet operationala in cadrul acestui an. Desi nu se stie exact cand, se pare ca implementarea acestui nou sistem in dauna GPS in China este doar o chestiune de timp.

De altfel, Ren Chengqi, directorul proiectului BDS, a explicat faptul ca nucleul noului sistem de navigatie a fost finalizat la inceputul lunii decembrie. Potrivit unui raport, aceasta este a treia si ultima faza a implementarii Beidou, un proiect care a inceput inca din anii 2000 si care este aproape de finalizare dupa aproape 20 de ani de munca. Chengqi a sustinut faptul ca procesele care au loc in aceste zile reprezinta punctul maxim al efortului depus de catre autoritatile chinezesti in acest sens in cadrul ultimelor doua decenii. Cei care au lucrat la proiectul Beidou se declara mandri de modul in care a progresat acest proiect si de tehnologia utilizata pentru dezvoltarea acestuia. Mai mult, este planificat si un upgrade ulterior, insa acest lucru ar fi rezervat special pentru 2035. In concluzie, se va lucra la o imbunatatire a sistemului de navigatie imediat dupa implementarea acestuia, iar durata estimata a acestui proiect este de 15 ani. 

Cel mai interesant lucru in legatura cu acest nou sistem de navigatie este ca implementarea acestuia nu va dura atat de mult pe cat ai putea crede. Astfel, aproximativ 70% dintre smartphone-urile chinezesti active in momentul de fata au deja suport pentru noua tehnologie. Un total de aproximativ 120 de parteneri si-au anunțat suportul pentru noul sistem de navigatie, cel putin potrivit unui raport al celor de la publicatia Nikkei. Evident, la fel ca si in cazul GLONASS, despre care am vorbit vag mai sus, intreg efortul la baza BDS are la baza nevoia independentei fata de un produs american, in acest caz de GPS. Ca atare, SUA poate opri functionarea GPS sau poate dezactiva partial sistemul de localizare pentru anumite zone de pe glob. Pentru a evita repercursiuni in acest sens, atat Rusia, cat si China, doi rivali de frunte ai SUA (in domeniul militar si, respectiv, economic) au decis sa dezvolte aceste noi sisteme de navigatie pentru a nu ajunge in situatia in care GPS-ul sa nu mai poata fi folosit de utilizatorii din aceste tari.