Am vorbit in mai multe randuri despre felul in care unii preoti fac averi din credinta anumitor oameni. In primul rand, spun unii pentru ca mai sunt si preoti sau capi bisericesti care cred cu adevarat si chiar au o chemare pentru a predica despre credinta in fata maselor. Insa, in lumea actuala, fiecare domeniu de activitate este mai mult sau mai putin o meserie. Un exemplu concret este muzica, care este realizata cu pasiune si dedicare de catre artisti in momentele in care acestia sunt underground, insa devine un business realizat intr-un mod superficial atunci cand artistii respectivi devin cunoscuti in mainstream. Este un exemplu care nu are nici o legatura cu chemarea pentru a predica o religie, insa acasta poate fi folosita intr-o multitudine de modalitati nocive pentru societate. Un exemplu este aceasta predica jihadista pe care majoritatea imamilor o repeta in moscheile musulmane pentru a stimula ura populatiei arabe impotriva Occidentului. O ura care este justificata avand in vedre actiunile militare ale SUA in acea zona, insa o ura care este dusa la extrem. 

In cazul religiei crestine, este vorba despre banii din acele sume care se strang din donatiile in cutia milei, din sarbatorile pascale sau cele de iarna cand lumea mai cumpara cate o lumanare, o icoana. Sunt tratate ca produse de merchandise in ziua de azi, iar prin faptul ca in perioada sarbatorilor sunt multi cei care se duc la biserica, sunt produse care aduc si venituri considerabile pentru biserica. 

Insa, sa nu ai impresia ca am fi singura tara crestina in care vezi preoti la urcandu-se la volanul unor Range Rover la iesirea din biserica. In alte tari, sumele invartite sunt mult mai consistente. Si o sa vorbim despre un caz din SUA. Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma se afla in mijlocul unui scandal de proportii. Autoritatile americane investigheaza acest locas de cult in dosarul unei presupuse fraude de 100 de miliarde de dolari. Asta conform publicatiei americane The Washington Post.

Plangerea penala pe numele institutiei a fost depusa la Fiscul american de catre un fost manager al unui fond de investitii. Acesta sustine ca reprezentanții Bisericii si-au insusit 100 de miliarde de dolari din donații si alte sume destinate scopurilor caritabile. Ba mai mult, este si un caz de evaziune fiscala avand in vedere faptul ca s-a evitat plata taxelor catre guvernul american. Pentru ca, spre deosebire de Romania, in tarile mai civilizate, reprezentantii Bisericii nu sunt scutit de plata unor taxe catre stat. David A. Nielsen este cel care a luat decizia de a denunta acest comportament. 

Acesta a lucrat pana in septembrie ca senior manager al portofoliului de investitii din cadrul bisericii respective. Practic, membrii acestei Biserici ar fi profitat de legea americana, care spune ca organizatiile non-profit si grupurile religioase sunt exceptate de la plata taxelor si a impozitelor. Situatia st similara cu cea de la noi.