Huawei se mentine intr-o pozitie de top atat in productia de telefoane mobile, cat si in cea de echipamente pentru infrastructura de retea mobila, in ciuda acuzatiilor de spionaj pentru guvernul chinez si a scandalului pe care aceste acuzatii l-au provocat cu Statele Unite si nu numai. SUA si-a pus aliatii in situatia in care sa le solicite, exclusiv, ca acestia sa nu ii lase pe cei de la Huawei sa lucreze la reteaua lor de 5G, insa nu toata lumea a ascultat sfatul de la Washington. Ca exemplu, Franta si Germania au permis Huawei sa lucreze la a dezvolta infrastructura noii retele de date mobile pe teritoriile lor, iar Marea Britanie se pregateste sa faca acest lucru in ciuda faptului ca ar intra intr-un conflict mai delicat cu SUA. Britanicii sunt dispusi sa-si asume acest risc in ciuda posibilelor repercursiuni din partea Washington-ului. Pana si Ungaria a refuzat sa asculte de sfatul americanilor si a acuzat Occidentul de ipocrizie in toata aceasta situatie.

Insa Romania ar fi in situatia in care sa asculte sfatul americanilor. Pentru ca, aparent, exista o prietenie ciudata intre Donald Trump si Klaus Iohannis, avand in vedere numarul de dati in care i-am vazut pe acestia doi zambind in poze in timpul vizitelor lui Iohannis la Washington. Desigur, s-au promis o multime de lucruri care nu s-au pus in aplicare pana in momentul de fata, insa ceea ce vreau sa punctez aici este ca Trump si Iohannis au semnat un memorandum privind securitatea nationala a tarii, iar in acest memorandum, Huawei este vizata, in ciuda faptului ca nu exista absolut nici o prevedere a acestuia care sa spuna, in mod oficial, de compania chinezeasca ca ar trebui interzisa. Insa chiar Iohannis declara, la un moment dat, ca ar trebui sa convoace CSAT-ul pe aceasta tema. Deocamdata, Romania a amanat licitatia pentru 5G pana pe anul viitor. 

Intr-un interviu acordat publicatiei Economica, George Zhang – director executiv al celor de la Huawei România – apara compania pentru care lucreaza si neaga acuzatiile de spionaj.

„Sunt inca foarte increzator ca nu ne veti interzice echipamentele. Daca suntem exclusi, economia Romaniei va scadea. Romania este o piata importanta pentru Huawei Technologies, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente si servicii pentru industria telecom la nivel mondial, si numarul doi pe piata telefoanelor, care a investit un miliard de euro in cei 17 ani de prezenta aici”, a declarat Zhang. Cu alte cuvinte, spune ca Huawei este o companie importanta pentru infrastructura din Romania si ca a investit sume mari pe tot parcursul anilor in care a fost prezenta pe teritoriul Romaniei. Ar fi interesant daca s-ar vedea si rezultatele unor astfel de investitii, zic si eu. In orice caz, optimismul de care da dovada Zhang este mai mult decat impresionant, mai ales avand in vedere faptul ca memorandumul cu SUA in aceasta privinta este deja semnat. Iar conflictul cu Huawei nu s-a incheiat in ciuda faptului ca razboiul comercial cu China a fost inghetat pana la atingerea unui acord final.