Suntem intr-o situatie politica in care avem un guvern demis cu o doamna care se pregateste sa-si faca bagajele de la Palatul Victoria pentru a aborda, proaspat intrata in opozitie, o campanie electorala prezidentiala fara prea mari sanse de succes si un guvern desemnat sub conducerea unui om politic care nu a reusit sa-si duca partidul la nivelul la care sa reprezinte o voce puternica in opozitie, dar care vrea la guvernare. In timp ce genul acesta de framantari domina peisajul politic al tarii, parlamentarii isi continua lucrul in sesiune ca si cum nu ar fi demis un guvern in urma cu cateva saptamani. Atat timp cat nu sunt chemati sa voteze noul guvern, au timp si pentru alte intiative legislative. Precum schimbarea asa-numitei “legi Uber”. 

Dupa cum banuiesc ca stii, Uber si alte servicii de ride sharing au fost, recent, legalizate in Romania printr-o ordonanta de urgenta emisa de guvernul Dancila. Astfel, pe final de 2019, Romania are patru servicii alternative de transport: Uber, Bolt, Yango si Clever Go, iar toate sunt libere sa circule pe strazile oraselor in care sunt prezente. Insa, acum ordonanta de urgenta a fost modificata de catre parlamentari printr-un vot in plen. Si, intr-un fel, sunt modificari care avantajeaza soferii acestor servicii. In sensul in care mai au putin timp in plus la dispozitie pentru a obtine acea autorizatie de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea. Conform prevederilor ordonantei, autorizatia pentru ridesharing trebuia obtinuta pana pe 1 noiembrie 2019, insa termenul a fost prelungit pana la data de 1 februarie 2020. Ceea ce inseamna ca soferii au inca 3 luni in plus pentru a-si rezolva problemele astfel incat sa poata circula linistiti.

Respectivul proiect de lege a trecut de ambele camere ale Parlamentului si va ajunge la presedintele Iohannis pentru promulgare. Dupa care, cel mai probabil, va fi publicata in Monitorul oficial. Cel mai probabil pentru ca nu vad motive pentru care Iohannis ar putea sa respinga un proiect de lege ca acesta. 

De asemenea, una dintre cele mai interesante modificari pe care au facut-o deputatii la aceasta ordonanta de urgenta a fost sa elimine prevederea potrivit careia copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ este eliberata exclusiv pentru autoturismele (in orice modalitate s-ar afla soferul in posesia lor in afara de furt) care sunt inmatriculate in judeţul respectiv sau, in cazul de fata, in regiunea Bucuresti-Ilfov. Cu alte cuvinte, daca un sofer are masina inmatriculata cu numere de Bucuresti, el va putea lucra ca sofer de Uber si in Cluj, Sibiu, Iasi, Craiova sau unde vrea el in restul tarii.

De asemenea, valabilitatea avizului tehnic pentru platformele respective a fost prelungita la 24 de luni in loc de 12, cat era prevazuta initial. Pentru moment, dintre cele 4 servicii de ridesharing din Romania, doar Uber si Bolt au primit avizul tehnic, pe cand Yango si Clever au aplicat pentru acesta, si au nevoie sa mai astepte o decizie din partea Ministerului Comunicatiilor. Termenul limita pentru aprobarea sau refuzul unui astfel de aviz este de 30 de zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete.