Situatia dintre Statele Unite si China a ajuns mai stabila cu putin timp inainte ca razboiul comercial dintre cele doua tari sa ajunga la proportii majore. Cele doua mari puteri economice ale lumii au convenit, vineri, prevederile unui acord comercial partial, pe care presedintele SUA, Donald Trump, a declarat ca el si omologul sau Xi Jinping l-ar putea semna chiar luna viitoare. In cadrul acordului respectiv, China ar intensifica, in mod semnificativ, achizitiile de marfuri agricole din SUA, ar fi de acord cu anumite masuri si concesii de proprietate intelectuala legate de servicii financiare si de moneda, a declarat Trump vineri la Casa Alba. In schimb, S.U.A. va amana cresterea tarifelor pentru marfurile chinezesti pana saptamana viitoare, pe masura ce acordul dintre cele doua tari va fi finalizat. In ciuda acestui fapt, Trump joaca la sigur prin faptul ca noile tarife ce ar urma sa intre in vigoare in decembrie nu au fost inca anulate. Asta nu poate insemna decat o masura de precautie a lui Trump in cazul re-escaladarii conflictului dintre cele doua tari. Un lucru care nu ar fi benefic pentru nici una dintre cele doua tari, in ciuda faptului ca ar fi de asteptat.

Acordul marcheaza cel mai mare progres in ceea ce priveste razboiul comercial de 18 luni care a afectat economiile ambelor natiuni. Mai important, Trump a spus ca acest acord preliminar ar fi doar prima faza a unui acord mai larg. Presedintele Stetelor Unite a indicat ca ar putea semna o intelegere cu Xi in cadrul unui viitor summit din noiembrie, in Chile. Un acord care ar urma sa puna sfarsit acestui razboi comercial intre cele doua mari puteri economice ale lumii. In timp ce acordul preliminar poate rezolva unele probleme pe termen scurt, multe dintre cele mai mari probleme in ceea ce priveste aceasta situatie raman in picioare. Asta e si motivul pentru care Trump a sustinut, in repetate randuri, faptul ca isi doreste un acord mai larg cu Beijingul. Desi s-a ajuns la o optiune preliminara tocmai pentru ca un astfel de acord era imposibil in conditiile in care oficialii de la Beijing incercau sa evite intrarea in vigoare a tarifelor pentru marfurile chinezesti. In acelasi timp, obiectivele Statelor Unite atunci cand vine vorba despre acest razboi comercial se concentreaza in jurul acuzatiilor de furt de proprietate intelectuala, transfer de tehnologie fortata si reclamatii cu privire la subventiile industriale chineze. Toate acestea aduse guvernului de la Beijing.

Xi i-a scris lui Trump o scrisoare – care a fost distribuita publicului larg de catre oficialii Casei Albe in cursul zilei de vineri – prin care i-a transmis presedintelui american ca “este important ca tarile sa lucreze impreuna pentru a-si rezolva, reciproc, preocuparile. „Sper ca cele doua parti vor actiona pe principiul si in directia cu care eu si dvs. am cazut de acord si ca vor lucra pentru a dezvolta relatiile dintre China si SUA pe baza coordonarii, cooperarii si stabilitatii”, se arata in scrisoarea respectiva.