Acțiunile legale luate impotriva celor de la Google pentru urmarirea datelor cu caracter personal a patru milioane de utilizatori de iPhone se pot desfasura in continuare in Marea Britanie, au declarat trei judecatori. Anterior, cazul fusese blocat de catre Inalta Curte. Anuntul a fost facut de catre Richard Lloyd, fostul director al grupului pentru drepturile utilizatorilor Which?. Ca raspuns, cei de la Google au spus ca: „Acest caz se refera la evenimente care au avut loc in urma cu aproape un deceniu si pe care le-am abordat la acea vreme”. Ok, a avut loc acum un deceniu, asta nu inseamna ca trebuie sa scapati nepedepsiti doar pentru ca nu ati putut fi investigati pana in momentul de fata. “Credem ca nu are nici un sens si ca ar trebui ignorat”. Evident ca aveau sa emita o astfel de declaratie.

Proces de clasa

Intre 2011 si 2012, cookie-urile Google au colectat in legatura cu starea de sanatate, rasa, etnia, orientarea sexuala si starea financiara a utilizatorilor de iPhone, prin intermediul browserului web Safari Apple, chiar si atunci cand utilizatorii au ales o setare de confidentialitate „Nu urmariti”, afirma Lloyd. Este pentru prima data cand un proces de clasa a avut loc in Marea Britanie impotriva unei mari companii de tehnologie pentru presupusele abuzuri de date. Doar ca acest caz a si fost blocat in cadrul lunii octombrie 2018, intrucat judecatorul, domnul Justice Warby, a declarat ca un calcul exact in privinta a cat de multe persoane au fost afectate este o misiune extrem de dificila, iar faptul ca ar fi fost afectati utilizatori in primul rand nu e un lucru sustinut de catre grupul care a depus acest proces. 

Acum, insa, Curtea de Apel a declarat ca procesul poate continua, hotarand ca:

  • datele personale individuale au o valoare
  • definitia prejudiciului s-ar putea aplica la pierderea controlului datelor cu caracter personal, care, prin urmare, ar putea califica utilizatorii pentru compensatii
  • actiunile reprezentative de acest tip sunt o procedură legala adecvata pentru a solicita despagubiri in masă

James Oldnall, partener la firma de avocatura Mishcon de Reya, care conduce cazul, a declarat: „Aceasta decizie este semnificativa nu numai pentru milioanele de utilizatori  afectati de activitatea Google, ci si pentru peisajul de actiune colectiva. […] Curtea de Apel ne-a confirmat parerea ca actiunile reprezentative sunt esentiale pentru a lua la rost marile corporatii.”. Atunci cand acestea intrec limita, trebuia sa adauge. „In acest sens, a stabilit o cale pentru despagubirea utilizatorilor”.

Lloyd a spus: „Hotararea de astazi transmite un mesaj foarte clar Google si altor mari companii de tehnologie:„ Nu sunteti deasupra legii ”. „Google poate fi trasa la raspundere in aceasta tara pentru folosirea gresita a datelor personale ale utilizatorilor, iar grupurile de consumatori pot solicita impreuna daune in instante judecatoresti atunci cand aceste companii profita in mod ilegal de incalcarile„ repetate si raspandite ”ale drepturilor noastre de protectie a datelor. […] Vom duce aceasta lupta impotriva Google pana la capat”, a concluzionat Lloyd cu o declaratie de razboi impotriva motorului de cautare american.