Huawei Mate 30 va fi lansat la 19 septembrie, insa pana atunci, sunt ingrijorari legate de sistemul de operare, cauzate atat de razboiul comercial intre Statele Unite si China, cat si de acuzatiile aduse companiei ca ar furniza date guvernului de la Beijing in legatura cu tarile si companiile cu care a avut parteneriat pana in momentul de fata. Dupa cum spunea si Trump, corporatia chineza inca prezinta probleme in ceea ce priveste securitatea nationala. Motiv pentru care, acum ceva timp un purtator de cuvant al celor de la Google a declarat ca Mate 30 nu va putea fi lansat cu aplicatii si servicii Google, pentru publicatia Reuters. Vestea a fost confirmata acum si de catre directorul Huawei, Richard Yu. 

„Nu vom putea instala Google Mobile Services pe acest telefon. Dar le vom oferi utilizatorilor optiunea de a le instala singuri”, a afirmat Yu. Este o solutie interesanta, insa departe de a fi cea mai buna. Avand in vedere riscul ca acest impediment sa insemne o scadere in vanzari pentru faptul ca o multime de utilizatori nu ar fi intocmai incantati de aceasta perspectiva. Si mai ales de faptul ca nu multi ar fi dispusi sa-si instaleze singuri aceste servicii. Mai concret, noile smartphone-uri ale companiei chinezesti ar putea avea taiat accesul la aplicatii native Android, precum Play Store, Maps, YouTube sau Gmail. Ceea ce complica radical situatia celor de la Huawei atunci cand vine vorba despre lansarea noilor sale flagship-uri.

Compania chinezeasca are, insa, mai multe solutii de analizat in urmatoarea perioada. Insa are un timp destul de scurt pentru a-si rezolva problema, dat fiind faptul ca mai e o saptamana (la data scrierii acestui articol) pana cand va fi lansat oficial smartphone-ul. Potrivit unor informatii, cei de la Google au solicitat deja autoritatilor americane sa le permita sa faca afaceri cu Huawei, insa, pana la un verdict final, nu au voie. Ceea ce duce la o incercare a companiei sa recurga la alte metode, precum ar fi inlocuirea aplicatiilor respective. Astfel, Huawei are deja propriul magazin de aplicatii, AppGallery, pentru a compensa o eventuala pierdere a accesului la Play Store. Evident, acest AppGallery a fost creat special pentru noul sistem de operare al companiei, HarmonyOS. Pe care cei de la Huawei ezita sa-l introduca pe smartphone-uri intrucat s-ar afla, deocamdata, intr-o faza experimentala. In afara de un switch AppGallery – Play Store, exista si rapoarte ca oficialii chinezi ar negocia si cu cei de la Proton Mail pentru inlocuirea Gmail ca serviciu de mesagerie implicit pentru noile modele ale Huawei de acum incolo. Insa restul aplicatiilor vor fi mai greu de inlocuit. 

In ciuda faptului ca Huawei si-a exprimat intentia de a ramane pe Android si a-si pastra propriul sistem de operare pentru experimente cu smartwatch-uri si televizoare, se pare ca P40 ar putea fi primul telefon care sa ruleze Harmony OS. A mai fost vehiculata si varianta Aurora OS, care este sistemul de operare folosit de catre guvernul Rusiei. Lucrul cert este ca situatia Huawei e una complicata.