La saptamani distanta dupa ce si-a aparat controversatul avertisment in ceea ce priveste certificarea bateriilor de iPhone, Apple a declarat joi ca le va oferi mai multor service-uri autorizate independente de reparatii aceleasi „piese, instrumente, instruire, manuale de reparații si diagnostice” autentice la care au acces furnizorii de servicii autorizati, astfel incat sa poata face fata comunelor reparatii dispozitivelor in afara garantiei. Cel mai amuzant lucru in legatura cu aceasta schimbare de 360 de grade este aceea ca Apple avea, pana in momentul de fata, o politica de razboi total impotriva acestor service-uri. Razboaie pe cale legala, unele dintre ele pierdute in fata instantelor judecatoresti. 

Cazul cel mai notabil care imi vine in minte in momentul de fata este acela al lui Henrik Huseby, proprietarul unui mic service de reparatii de smartphone-uri din Norvegia. Caruia ii fusese trimisa o scrisoare prin care divizia norvegiana a companiei americane ii solicita, in mod explicit, sa inceteze imediat sa utilizarii ecranelor iPhone la firma sa de reparatii si sa plateasca o compensatie corporatiei. Evident, Huesby a atacat aceasta decizie in instanta. Iar victoria in sala de judecata i-a apartinut proprietarului acestui micut service, in ciuda faptului ca Apple isi angajase 5 avocati cu care s-a prezentat la respectivul proces. A fost o stire inedita prin proportiile victoriei.

“Atunci cand este nevoie de o reparatie, un client ar trebui sa aiba incredere ca reparatia este facută corect”, a declarat Jeff Williams, directorul operational al Apple, intr-un comunicat. „Consideram ca cea mai sigura si mai fiabila reparatie este cea realizata de un tehnician instruit care foloseste piese autentice care au fost proiectate corespunzator si testate riguros.”, a continuat acesta. Ce pot sa spun, lupul isi schimba blana, dar naravul ba. Programul va incepe in Statele Unite si va fi lansat ulterior si in alte tari. Atat timp cat afacerea are un tehnician Apple certificat pentru reparatii, compania isi da binecuvantarea pentru ca utilizatorii sai sa apeleze la astfel de service-uri. Iar persoanele fizice vor putea fi certificate si gratuit. 

Din nou, nu are cum sa nu ma amuze aceasta schimbare a politicilor celor de la Apple, avand in vedere razboiul pe care acestia l-au purtat ani inregi impotriva miciilor service-uri care reparau iPhone-uri, uneori chiar mai bine decat ar fi facut-o compania. Cel putin acele iPhone-uri mai vechi, iesite din garantie, de care departamentul de reparatii al Apple nici nu voia sa auda. Se uitau putin peste el, il returnau sustinand ca nu mai poate fi reparat si te sfatuiau sa iti cumperi altul, asta dupa ce taxau extrem de scump “reparatia”. E foame de bani, baieti. Inca e, doar ca acum Apple si-a luat atat de multa lume in cap prin prisma reclamatiilor in ceea ce priveste bateriile dispozitivelor sale incat compania americana este dispusa la compromisuri. Nu pot decat sa privesc situatia atent, cu ochii ca doua cepe.

Liniile directoare ale companiei Cupertino, California, noteaza ca cei care solicita aceste licente trebuie sa fie afaceri înfiintate – nu poti primi doar pregatirea pentru a incepe repararea telefoanelor acasa.