Facebook sufera de ceva vreme consecintele actiunilor sale. Nepasarea fata de continutul postat, colectarea de date ale utilizatorilor in cantitati mari pentru a-si satisface ambitiile publicitare, toate acestea au repercursiuni asupra companiei. Astfel, Facebook face, mai nou, colectie de amenzi din partea tuturor organelor posibile si imposibile. Canada, Marea Britanie, Comisia Europeana au aplicat amenzi companiei care detine cea mai mare retea sociala din lume, iar in Statele Unite, Comisia Federala pentru Comunicatii negocieaza cu reprezentantii companiei inainte de a aplica o amenda cu adevarat usturatoare pentru compania americana. Astfel, se zvoneste despre cei de la FTC ca ar pregati o amenda enorma pentru compania lui Mark Zuckerberg. La un moment dat, aparusera in presa americana informatii potrivit carora Facebook si-ar fi anuntat sponsorii ca a adunat cel putin 3 miliarde de dolari pentru a-o plati. Desigur, amenda ar urma sa fie mult mai mare de atat, doar nu se vor opri la cele 3 miliarde pe care le-a pus Zuck departe pentru a-si mentine in picioare compania. Ceea ce ar insemna o lovitura grava pentru bugetul retelei sociale, avand in vedere faptul ca nu este prima amenda, dupa cum am mentionat mai inainte.

Si nu va fii nici ultima, aparent. Si Franta pregateste, separat, o amenda pentru Facebook. Guvernul francez a aprobat o lege care prevede ca mariile corporatii din domeniul tech, precum Facebook sau Google sa stearga de pe platformele sale acel tip de continut pe care autoritatiile de la Paris il considera drept „discurs de ura”. Initiativa a venit chiar de la presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a tinut sa mentioneze numarul de atacuri antisemite, aflat in crestere continua, dar si a comportamentului extremist din mediul online. Acel comportament extremist care promoveaza rasismul, nationalismul alb, islamismul, crestinismul radical si alte astfel de doctrine create pentru a prosti lumea. “Hrana pentru trup si suflet”. 

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera franceza, insa urmeaza sa treaca si la Senat, acolo unde o gramada de parlamentari nu au cazut inca deacord asupra unei definitii privind discursul de ura. In cazul in care intiativa legislativa va primi unda verde din partea Senatului, aceasta ar urma sa fie promulgata de Macron. Ceea ce inseamna ca, din momentul in care va fii promulgata legea respectiva, retelele sociale vor avea la dispoziție doar 24 de ore pentru a elimina acel continut de pe platformele sale din momentul in care acesta a fost pentru prima data semnalat ca fiind „hate speech”.

Facebook, Google si alte retele sociale sau platforme video au intrat sub presiune in urma atacului unui extremist de dreapta asupra a doua moschei din Noua Zeelanda. Extremistul respectiv a filmat evenimentele intr-o transmisiune live pe Facebook, in timp ce ii incuraja pe cei care il vizionau sa dea subscribe la PewDiePie (daca esti credincios nu uita sa-i multumesti Dumnezeului Tau pentru ca a creat astfel de specimene). Ca sa nu mai spun ca videoclipul cu pricina a fost vizionat de un numar suficient de persoane pana sa fie sters de pe platforma retelei de socializare.