Proiectul controversat al Alphabet, compania-mama a Google, de a dezvolta un oras inteligent a facut cel mai mare pas inainte de pana acum. Astfel, Sidewalk Labs a lansat, luni, o propunere detaliata pentru dezvoltarea unui oras inteligent de inalta tehnologie de-a lungul malului estic al Toronto. Principalul partener al Sidewalk Labs in acest proiect sunt cei de la Waterfront Toronto, o companie finantata din bani publici ai guvernului canadian. Deci Google si guvernul Canadei coopereaza la dezvoltarea unui cartier inteligent in Toronto. Interesant faptul ca si-au ales tocmai Canada, lucru adus in vedere si de canadieni. Si nu la modul bun. Acest proiect s-a confruntat cu o gramada de controverse din partea populatiei si opiniei publice canadiene. Astfel, Asociatia canadiana a libertatilor civile daduse, la un moment dat, in judecata trei niveluri de guvernare in legatura cu un acest plan. Asociatia sustinand faptul ca proiectul este “invalid si trebuie resetat”. 

“Canada nu este laboratorul de sobolani al Google”, a declarat directorul executiv si consilierul general al asociației, MJ Bryant. “Putem face mai bine. Libertatea noastra fata de supravegherea publica ilegala este un lucru pentru care merita sa luptam”. Intr-adevar, Sidewalk Labs aka Google Canada pare sa fie determinata sa demareze acest gen de experimente. Doar traim intr-o lume digitala, in care faptul ca sunt camere de supraveghere cu identificare faciala in orase trebuie sa devina un lucru absolut normal. Cel putin asa considera consililile locale ale mai multor orase. Printre care si Londra; desi e o usurare faptul ca orase ca San Franscisco considera total opusul. In fine. 

Proiectul ar urma sa fie demarat, de principiu, in doua cartiere numite Quayside (pronunțate “key-side”) si Villiers West. Proiectul ar putea apoi sa se extindă intr-o zona mai vasta din jurul celor doua cartiere de pe malul marii din Toronto, pe care Sidewalk o numeste Districtul IDEA.

In cursul zilei de luni, cei de la Sidewalks au declarat ca ar urma sa demareze o investitie de capital in valoare de peste 900 de milioane de dolari (americani, nu canadieni) impreuna cu parteneri locali in domeniul imobiliar si sisteme avansate in Quayside si Villiers West. In ansamblu, dezvoltarea celor doua cartiere ar fi un proiect de 3,9 miliarde de dolari, a declarat Sidewalk. Planurile sunt detaliate intr-un plan de inovare si dezvoltare de 1.524 pagini sau MIDP. Planul va fi votat de Waterfront Toronto si, in cazul unui raspuns pozitiv, lucrarile ar putea incepe pana la începutul anului viitor. Hip, hip, hooray!

Se pare, totusi, ca planul poate aduce si niste mici certuri intre aliati. Astfel, se pare ca cei de la Waterfront Toronto nu sunt complet deacord cu planurile Sidewalk Labs. Aka, guvernul Canadei ataca Google. Astfel, Waterfront Toronto a criticat cateva aspecte ale planului intr-o scrisoare deschisa, luni. Printre ele, Stephen Diamond, presedintele de bord al Waterfront Toronto, a declarat ca este “prematur” ca Sidewalk sa faca propuneri privind site-urile viitoare dincolo de Quayside. Diamond a mai spus ca este, de asemenea, ingrijorat de “colectarea datelor, utilizarea datelor si guvernanța digitală” pentru proiect.