Magazinul online al celor de la Microsoft a reluat vanzarea laptopurilor Huawei, dupa ce initial Matebook-urile disparusera de pe Microsoft Store ca urmare a interdictiei gigantului tehnic chinez in Statele Unite. In ultima luna, SUA a adaugat Huawei pe “lista de entitati”, iar presedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice, in mod esential companiei, orice activitate pe teritoriul american, inclusiv afaceri cu companiile din State sau comercializarea produselor sale in SUA. Toate acestea in lumina preocuparilor legate de posibilele daune aduse securitatatii nationale, dat faptul ca Huawei are legaturi stranse cu guvernul chinez, pana in punctul in care compania este suspectata de spionaj pentru executivul de la Beijing. Huawei a negat in mod repetat aceasta acuzatie. In consecinta ordinului lui Trump, Microsoft a oprit vanzarea laptopurilor Huawei prin intermediul magazinului sau online la sfarsitul lunii mai, dar a declarat luni ca a re-evaluat regulamentele si va relua vânzările inventarului Huawei existent pe Microsoft Store.

Miscarea ridica intrebari despre ce urmeaza sa se intample in continuare. Si mai ales, ce inseamna actiunile Microsoft inseamna pentru Huawei.

Compania a afirmat, intr-o declaratie trimisa prin e-mail, ca “[Microsoft] va continua sa raspunda complexelor in materie de afaceri, tehnice si de reglementare care decurg din adaugarea recenta a Huawei pe Lista de Entitati a Administratiei de Export a Departamentului de Comert al SUA”. Ceea ce inseamna ca Microsoft repune in vanzare produsele Huawei deja prezente in depozitele sale – nu dispozitive noi. Suportul pentru dispozitivele existente pare sa se incadreze in afara interdictiei. Cel putin acum ca Huawei a primit licenta provizorie, astfel incat isi poate continua activitatea in SUA pana in august.

Huawei MateBook X Pro este de vanzare pe Microsoft Store, disponibil la pretul de 1499 dolari. La fel sunt si Huawei MateBook D pentru 999 dolari si Huawei MateBook 13 in variantele Intel core i5 si core i7 pentru 999 dolari si 1.299 dolari, dupa cum au observat anterior cei de la The Verge. In timp ce laptopurile apar in cazul in care cauti toate calculatoarele, nu poti selecta Huawei ca producator pentru a restrange rezultatele la produsele companiei. Poti alege doar dintre Dell, HP, Asus, Razer, Lenovo, MSI, Acer, Samsung si Microsoft.

Reluarea Microsoft ar putea ajuta pozitia economica a lui Huawei, dupa ce directorul executiv Ren Zhengfei anuntase, luni, ca problemele pe care compania le-a avut de impartit  cu Statele Unite ar putea cauza un prejudiciu in valoare de 30 de miliarde de dolari pentru asteptarile Huawei privind veniturile pentru anul 2019.

Initial, compania chineza se astepta sa inregistreze venituri de la 125 miliarde de dolari pana la 130 miliarde de dolari in acest an, de la 104 miliarde de dolari in 2018, insa chinezii si-au redus estimarile la doar 100 de miliarde de dolari in urma ordinului executiv emis de presedintele Trump. “Nu ne-am asteptat sa ne atace pe atat de multe aspecte”, a spus Zhengfei, adaugand ca se asteapta ca lucrurile sa se imbunatateasca pana in 2021.