Lista lunga de scandaluri in care au fost implicati cei de la Facebook a ridicat ingrijorari pana si din partea actionarilor companiei. Ca directorul executiv Mark Zuckerberg are mult prea  multa putere asupra companiei. Si asupra internetului, in general. Reteaua sociala a fost folosita pentru a raspandi stiri false in timpul alegerilor prezidentiale din SUA, la discursul privind uraganul din Myanmar si pentru a transmite live atentatele de la Christchurch. Facebook se asteapta, de asemenea, sa se confrunte cu o amenda in valoare de 5 miliarde dolari din partea Comisiei Federale pentru Comert (FCC) pentru presupusele ei esecuri de a proteja confidentialitatea utilizatorilor. Spun presupuse esecuri fiindca e din ce in ce mai clar ca esueaza intentionat cand vine vorba de acest subiect.

Joi, la intalnirea anuala a actionarilor, opt propuneri ale acestora, inclusiv unele care vizau oprirea ascensiunii puterii lui Zuckerberg intr-un fel sau altul, nu au reusit sa obtina aprobarea din partea consiliului de administratie al companiei. Sincer, rezultatele nu au fost cine stie ce surprinzatoare, avand in vedere faptul ca Zuckerberg detine majoritatea puterii de vot asupra companiei. Asta pentru ca Zuckerberg, care este si presedintele consiliului de administrație al Facebook, detine o clasa de actiuni numita Clasa B, care are 10 voturi pe actiune. Ca sa nu mai spun ca are oamenii lui in consiliu, iar acestia sunt suficienti incat sa esueze acest gen de propuneri.

Una dintre propunerile acestor actionari a fost ca Facebook sa aleaga un presedinte independent. Alta ar fi constat in eliminarea actiunilor din clasa B. Apelurile de a opri controlul lui Zuckerberg asupra companiei nu sunt noi, insa au escaladat pe masura ce Facebook continua sa fie afectat de o multime de probleme, inclusiv cele legate de confidentialitatea si securitatea datelor. Chiar si unul dintre co-fondatorii Facebook, Chris Hughes, a cerut autoritatilor de reglementare sa “rupa” Facebook.

In afara intalnirii de la Hotel Nia din Menlo Park, California, un mic grup de protestatari din grupurile de advocacy SumOfUs si Bend the Arc au postat mesaje cu un emoji gigant gonflabil, impreuna cu texte in care spuneau “Break up Facebook” si “Vote no on Zuckerberg. ” Conservatorii dintr-un alt grup, numit Take California Back, au afirmat ca reteaua sociala, care a interzis mai multe cifre extrem de importante la inceputul acestei luni, cenzureaza libertatea de exprimare. Toate astea spuse intr-o postare in care se putea vedea un avion zburand deasupra capului cu un semn care citea “Break up Facebook! Save Silicon Valley!”. Miercuri, o organizatie nonprofit a proiectat un semn urias pe care “Fire Mark Zuckerberg” (concediati-l pe nenorocit), amplasat in partea laterala a Hotelului Nia, potrivit postului Medium din grup.

“Credem ca Facebook este in afara controlului”, a declarat Arielle Cohen, organizator național pentru Bend the Arc, in cadrul intalnirii de joi. “Este prea mare si prea complex pentru a fi gestionat eficient”. Grupul a prezentat o propunere care solicita Facebook sa privească “alternative strategice”, inclusiv ruperea Instagram, WhatsApp si Oculus VR de la companie si eliminarea actiunilor de clasa B. Cu toate ca Zuckerberg nu are nici o intentie sa renunte la controlul asupra companiei. Co-fondatorul, presedintele consiliului de administratie, directorul executiv si dictatorul Facebook continua sa arunce cu vina in guverne, solicitand o reglementare mai clara.