Internetul trece printr-o perioada de cenzura din ce in ce mai pronuntata. Nu stiu daca e un lucru bun sau nu, pentru ca are atat avantaje, cat si dezavantaje. Nu in egala masura, insa suficiente incat sa raman oarecum neutru pe tema acestui subiect. Insa, aceasta cenzura este mai pronuntata in tarile ce inca au guverne comuniste sau dictaturi pe fata. Sunt acele tari gen Rusia, China, Vietnam, Cuba si statele de pe teritoriul Africii. Insa, ultima masura luata de guvernul rus intrece orice predictii in ceea ce priveste starea in care aceasta cenzura putea afecta internetul intr-o tara cu restrictii.

Astfel, Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a promulgat legea care permite autoritatilor sa-si dezvolte propria retea de internet si sa aiba un control mai amanuntit asupra lucrurilor pe care le vad cetatenii. Nu cumva sa indrazneasca opozantii regimului sa planifice un protest in mediul online, doar ce trebuie sa ajunga in subsolurile FSB la primul cuvant impotriva acestui nou Lenin. Acum cateva saptamani, la 11 aprilie, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Duma de Stat, a aprobat in a doua sedinta o lege a „Internetului suveran”, care ar urma sa „decupleze” internetul rusesc de la reteaua globala. Iar legea a fot votata cu 320 de voturi pentru si 15 impotriva. Ma mir ca mai existau si voturi impotriva, doar Rusia a demonstrat ca nu poate fii vreodata o democratie. In fine, legea a fost promulgata de Vladimir Putin si va intra in vigoare incepand cu luna noiembrie a acestui an. Iar reglementarile privind apararea criptografica a informatiilor şi sistemului national al numelor domeniilor vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Practic, legea presupune redirectionarea traficului de internet catre anumite puncte controlate de stat, si creerea unui eventual Domain Name System propriu. Sub acesta legislatie, Rusia s-ar putea deconecta de la serverele straine „in cazul în care exista amenintari asupra retelelor de comunicare”. Sigur, securitatea tarii este un pretext pentru controlul la sange al propriilor cetateni.  

Legea Internetului suveran, mai in detaliu

Initiativa legislativa a fost prezentata legislativului de la Moscova drept raspuns la „caracterul belicos al noii strategii americane in materie de securitate cibernetica”. Insa, dupa cum spuneam, principalul motiv din spatele pretextului privind securitatea tarii este monitorizarea activitatii cetatenilor. Noua lege asigura controlul autoritatilor asupra intregului trafic de internet din tara si, in esenta, va elimina necesitatea ca datele sa fie trimise si primite de la serverele straine. Acest control ar duce clar la monitorizarea traficului si cenzura site-urilor ce ar putea fi vizitate de utilizatorii rusi. Traficul ar fi redirectionat doar prin puncte aprobate sau administrate de Roskomnazor, autoritatea care se ocupa de reglementarea comunicatiilor în Rusia.

Cei de la Freedom On The Net au notat ca „libertatea internetului a scazut in Rusia pentru al saselea an consecutiv, ca urmare a eforturilor guvernului de a bloca aplicatia de mesagerie criptata Telegram, dar si ca urmare a adoptării a numeroase propuneri legislative care vizeaza anonimatul online si cresterea cenzurii”. Potrivit publicațiilor rusesti, majoritatea rusilor se opun legii „Internetului suveran”. Nu ca i-ar pasa lui Putin.