Adolescentii nu sunt afectati de timpul petrecut in fata ecranului, potrivit unui studiu

Exista prea putine dovezi in legatura cu o conexiune intre timpul petrecut de adolescenti pe dispozitive si bunastarea generala a acestora, conform sugestiilor unui studiu. Acesta contesta opinia publica care sustine ca sanatatea mintala si fizica a acestor adolescenti ar putea fi afectata de timpul exagerat petrecut in fata ecranului. Chiar si inainte de culcare, fiind online, jocurile sau vizionarea de seriale de televiziune sau videoclipuri pe YouTube nu dauneaza sanatatii mintale tinerilor, au afirmat autorii studiului. De asemenea, acestia au pus la indoiala metodele utilizate de catre studiile anterioare, care au ajuns la aceasta concluzie. “In timp ce stiinta psihologica poate fi un instrument puternic pentru intelegerea legaturii dintre utilizarea ecranului si bunastarea adolescentului, inca nu reuseste sa furnizeze partilor interesate si publicului cu investigatii de inalta calitate, transparente si obiective in privinta preocuparilor crescande privind tehnologiile digitale”, a spus profesorul Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute (OII) si co-autor al studiului. Studiul Universitatii Oxford a folosit date din trei tari – Marea Britanie, SUA si Irlanda – despre 17.000 de adolescenti, si a folosit atat tehnici de auto-raportare, cat si tehnici de jurnal de timp (care solicita adolescentilor sa spuna ceea ce fac in anumite momente ale zilei). Aceste date nu au fost colectate de catre autori, ci au fost eliminate din studiile anterioare, realizate intre 2011 si 2016.

Autorii studiului spun ca studiile care se bazeaza doar pe auto-raportare, asa cum au facut-o unele studii anterioare sunt periculoase pentru ca utilizatorii cu experienta de multe ori sub-estimeaza, iar utilizatorii obisnuiti supra-estimeaza timpul petrecut online de catre utilizatorii sub 18 ani intr-o anumita zi. Co-autorul Amy Orben a declarat ca este important ca studiile sa fie robuste si sa puna intrebarile corecte: “Deoarece tehnologiile sunt integrate in viața noastra sociala si profesionala, cercetarea privind utilizarea digitala a ecranului si efectele sale asupra bunastarii adolescenților este sub control sporit”.

Dr. Max Davie, de la RCPCH, a declarat despre noul studiu: “Controversa in ceea ce priveste timpul petrecut in fata ecranului si bunastarea adolescenților a suferit intotdeauna din cauza unui exces de opinie in raport cu datele si aceasta lucrare ajuta la corectarea acestui fapt. Analiza este robusta si sugereaza un efect global al populatiei prea mic pentru a justifica considerarea acestui caz ca o problema de sanatate publica. Ei, de asemenea, pun sub semnul intrebarii convingerea ca utilizarea unui smartphone sau calculator inainte de culcare reprezinta un lucru deosebit de rau pentru sanatatea mintala. Cu toate acestea, niciunul dintre acestea nu intentionează sa sugereze ca timpul petrecut pe ecran nu poate deveni excesiv in cazuri individuale si inca sugeram ca familiile sa urmeze indrumarile noastre publicate la inceputul acestui an. Continuam sa recomandam, deocamdata, ca ecranele sa fie evitate timp de o ora inainte de culcare, deoarece exista alte motive, alături de sanatatea mintala, si anume: copiii au nevoie de un somn bun.”

Acest lucru nu inseamna faptul ca adolescentii nu pot fi afectati de continutul periculos disponibil pe internet – de la propaganda terorista, la imaginile cu abuzuri sexuale asupra copiilor, la promovarea sinuciderii si auto-vatamarii, cyber-bullying și hartuirea online. Iar retelele sociale sunt prea ocupate cu scandaluri privind datele utilizatorilor sai pentru a acorda atentie eliminarii acestui continut de pe platformele lor.